Podporou vlastných podnikateľov využime náš potenciál

28.08.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) opäť vyzýva vládu na prijatie systémových opatrení, ktoré by naštartovali slovenskú ekonomiku a znížili nezamestnanosť. Slovensko podľa najnovšej správy Medzinárodného menového fondu (MMF) tieto možnosti má, no nevyužíva ich.

Podľa analýzy MMF je slovenská ekonomika 2,5 percenta pod svojimi možnosťami. Vysoká nezamestnanosť a slabnúci domáci dopyt spôsobujú, že firmy nemajú ako využívať svoje kapacity naplno.
SNS žiada, aby k zvýšeniu zamestnanosti a zlepšeniu ekonomiky prijala vláda opatrenia na osvetu týkajúcu sa spotreby domácich výrobkov. Slovenskí výrobcovia a producenti by tak získali väčší objem objednávok, čo v konečnom dôsledku bude znamenať prijímanie nových zamestnancov. Zvýšenie spotreby domácností bez zamerania sa na domáce tovary je totiž len krátkodobé riešenie. Z dlhodobého hľadiska by sa štát mal viac usilovať o preferovanie domácich výrobkov a služieb, a nevytvárať podmienky len pre zahraničné giganty rôznymi úľavami a stimulmi.
SNS tiež žiada odbúrať administratívnu náročnosť týkajúcu sa napr. zakladania spoločností, či platenia daní a odvodov, čo by rovnako stimulovalo slovenské spoločnosti a následne zlepšilo zamestnanosť. Štát by mal podporovať zamestnanosť mladých aj formou znížených odvodov pre zamestnávateľov.
V neposlednom rade by štát mal podporovať export slovenských produktov a služieb, pretože v ňom je budúcnosť našej ekonomiky.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región